Sagor och andra berättelser

Ni glömmer väl inte bort att vi har en underblogg till den här bloggen där vi lägger ut mycket av det som vi skriver i klassrummet t.ex. dikter, sagor och faktatexter. 
 
Besök den gärna för att läsa vad eleverna har skrivit. OBS; vi gillar när vi får kommentarer :)
 
För att komma till bloggen klicka här!

Bloggpodden

Återigen var vi tvugna att ställa in Bloggpodden p.g.a. sjukdom, jag som skulle vara gäst och allt ;) Jag hoppas att vi hittar en vikarierande programledare imorgon och att vi får till en sändning trots allt.
 
/Cecilia

Reportage

Årskurs 5 arbetar med att skriva reportage. Vi har tittat på hur ett reportage är uppbyggt med rubrik, ingress, brödtext, fotografi, bildtext och referenser. Allt eftersom eleverna blir färdiga med sina reportage kommer vi att publicera dem här på bloggen. Först ut är Tindras reportage om hur man skrver en artikel.
 

Hur man gör en artikel

Många vet inte hur man gör en artikel, men det är faktiskt inte så svårt. Så om du vill veta hur, så kan du läsa om hur man gör i denna text.

 

Ingress:

Man ska ha en ingress som ska vara i en fet stil, ingress är som en sammanfattning om vad texten ska handla om.

Bröd text:

Sedan behöver man en brödtext, som är själva texten som berättar om vad sidan handlar om.

Bild, bild text och fotografen:

Fotografens namn måste också vara med så att man vet vem som har tagit bilden. Till bilden ska man också ha en bildtext som beskriver bilden och vad den handlar om. Man får inte använda en bild som man inte får använda, eftersom några inte får vara med på bild.

Man kan skriva om nästan vad som helst, till och med reklam och något enkelt som kanske skor eller något sånt. Men man behöver inte skriva om något enkelt, man kan skriva om något nytt och kanske lära sig något som man inte visste innan.

En artikel måste inte ha en bild men det kan ju vara bra att ha en bild. Gör först en skiss så du vet vad du ska göra och vad det ska handla om. Men om man inte vet vad man ska skriva om så kan man bara skriva något som är lätt och vardagligt. Om du har svårt att bestämma dig så skriv om det du kan mest om.  

Några tips är: djur, recept, gåtor eller om något som någon har gjort med mera. Man får ju självklart välja själv vad man vill skriva om, men man får inte skriva om det som man inte får göra, om någon annan till exempel. 

Så det är bara att tänka:

·         Vad är det jag vill skriva om?

·         Hur mycket kan jag om det jag ska skriva om?

·         Är det något annat som jag vill skriva om?

·         Ska jag använda en källa som wikipedia?

·         Eller kan jag verkligen skriva om det?

Dom här frågorna kan du tänka på när du ska skriva. Tänk alltid på att man inte får skriva om något någon annan kan bli ledsen av. Så vad väntar du på? Sätt igång och skriv om vad du vill.

Tindra Adolfsson

150319 

                                                                                                         

Visa fler inlägg